Dinsdag 18 en donderdag 20 februari vinden bij ONS Sneek en MSC Meppel de Jonger Oranje Talentendagen in samenwerking met SC Heerenveen plaats. Nieuw gezicht bij de Friese eredivionist is Marten van der Kamp, sinds deze zomer Hoofd Jeugdscouting. Hoog tijd om kennis te maken en dus stelt Marten zich graag aan je voor. We vroegen hem daarnaast waar hij als eerste naar kijkt bij een speler, waar een potentiële jeugdspeler van SC Heerenveen aan moet voldoen én geeft hij een aantal handige tips.

1) EVEN VOORSTELLEN. WIE MARTEN VAN DER KAMP?
Ik ben op 11 juli 1970 geboren in Heerenveen en trotse vader van een zoon en twee dochters. Sinds 1996 ben ik werkzaam geweest in het openbare basisonderwijs, eerst als groepsleerkracht en daarna als directeur. Als keeper heb ik tot mijn 35e in de top van het Friese amateurvoetbal gespeeld. Waarvan twee seizoenen in de A-jeugd van SC Heerenveen en was ik tweede keeper in de A-selectie.

In augustus van het afgelopen jaar ben ik aan de slag gegaan als hoofd jeugdscouting voor SC Heerenveen. Een prachtige (fulltime) job en dito kans om in de voetballerij aan het werk te gaan. Ik prijs mezelf dan ook een gelukkig man met deze baan, waarbij ik aan de basis mag staan om de beste spelers voor de toekomst van SC Heerenveen te ontdekken en binnen te halen.

2) ALS JE LANGS HET VELD STAAT, WAAR KIJK JE ALS EERSTE NAAR BIJ EEN SPELER?
Ik kijk naar de combinatie van techniek, inzicht en mentaliteit. Natuurlijk zijn snelheid en atletisch vermogen ook belangrijke aspecten in het voetbal. Met snelheid bedoel ik niet alleen snel kunnen rennen, maar zeker ook de snelheid van handelen. Die wordt bepaald door inzicht (kijkgedrag) en techniek. Dat zijn voor mij de bepalende factoren waardoor een speler opvalt.

3) NEDERLAND IS WEER TERUG AAN DE TOP MET VOORAL VEEL JONG VOETBALTALENT, ZOALS FRENKIE DE JONG, CALVIN STENGS, MATTHIJS DE LIGT EN MOHAMED IHATTAREN. LOPEN ER NOG VOLDOENDE TALENTEN OP DE NEDERLANDSE VELDEN ROND OM DE KOMENDE JAREN AAN DE TOP TE BLIJVEN?
Ik denk dat we in Nederland volop talent hebben rondlopen om aan de top te blijven en dat dit ook zo zal blijven. Dit komt doordat we, ook in vergelijking met het buitenland, uitstekende leef- en sport-omstandigheden en -faciliteiten hebben om je als voetballer (waarmee ik ook meiden- en damesvoetbalsters bedoel) te ontwikkelen.

4) WAAR MOET EEN POTENTIËLE SPELER VOOR DE JEUGDOPLEIDING VAN SC HEERENVEEN IN IEDER GEVAL AAN VOLDOEN?
We kijken in onze scouting naar de STIMA-aspecten; snelheid, techniek, inzicht, mentaliteit en atletisch vermogen. Het voetbal is leidend bij SC Heerenveen, we moeten herkennen dat er meer potentie in een speler zit. De potentie zit hem voor ons in de combinatie van inzicht, techniek en snelheid. Natuurlijk is het heel belangrijk wat het lerend vermogen is; of een speler goed luistert naar de coaching en zich kan verbeteren.

We willen het idee krijgen dat je in ons stadion kunt doorbreken. Daarvoor is het niet noodzakelijk dat je het hardst kunt schieten, de langste of sterkste bent of de meeste goals maakt.

5) BINNENKORT ZIJN DE SCOUTS VAN SC HEERENVEEN AANWEZIG OP DE JONGER ORANJE TALENTENDAGEN IN SNEEK EN MEPPEL. WAT ZOU JE ALS TIP(S) WILLEN MEEGEVEN AAN DE KINDEREN DIE GAAN MEEDOEN EN DROMEN VAN OM LATER IN HET ABE LENSTRA STADION TE SPELEN?
Je moet in de eerste plaats vooral heel veel plezier beleven aan het voetbal, dat staat voorop. Als je plezier hebt en je bent bereid om heel veel te trainen en te oefenen, dan kun je je eigen top bereiken. Waar die top ligt is voor iedereen verschillend natuurlijk.

Het is ook belangrijk om goed te luisteren en om je heen te kijken om te leren van je trainer(s) en andere spelers; van profspelers, maar ook van spelers om je heen of bij je eerste elftal. Elke dag bezig zijn om beter te worden als voetballer! Tijdens de Jonger Oranje dag moet je vooral ook plezier beleven aan het spelen van de wedstrijden met je teamgenoten en doe wat je altijd doet en waar je goed in bent, leer van de wedstrijden en de mensen om je heen en blijf jezelf!

“LIJKT HET JE LEUK OM MEE TE DOEN AAN EEN TALENTENDAG MET SC HEERENVEEN? MELD JE HIER DIRECT AAN!”