Letten de scouts van sc Heerenveen op dezelfde dingen als scouts van andere profclubs?
“Bij sc Heerenveen kijken de scouts naar vier onderdelen die wij STIM noemen. Deze onderdelen zijn:
SC Heerenveen
S = Snelheid
T = Techniek
I = Inzicht
M = Mentaliteit

Ik wil daar wel iets dieper op ingaan.

Snelheid: voetbal op topniveau wordt steeds sneller, dat wil zeggen in lopen en handelen.

Techniek: de basis! Baas zijn over de bal. Aannemen, dribbelen, passen. Alles hoort daarbij. Maar ook bewegingstechniek. Soepel en behendig bewegen. Aan je motoriek en coördinatie kan gewerkt worden. Bijvoorbeeld door judo en turnen. Dat soort trainingen wordt bij sc Heerenveen ook gegeven.

Inzicht: een speler is minstens 95% van de tijd niet aan de bal. Wat doet een spelertje dan? Hoe staat hij erbij? Anticipeert hij? Ziet hij de beste oplossing? De I staat ook wel voor intelligentie. Spelintelligentie wel te verstaan. Hoe ga je met de scheidsrechter om? Met je teamgenoten? Ben je coachbaar?

Mentaliteit: bij het scouten letten we vooral op discipline. De wil om te winnen, persoonlijkheid, doorzettingsvermogen. Is het een winnaarstype of een leidertje? Gaat hij bij balverlies moeite doen om de bal te heroveren, doet hij bij balverlies mee?”

“WIL JIJ KANS MAKEN OM GESCOUT TE WORDEN DOOR SC HEERENVEEN? SCHRIJF JE DIRECT IN EN MAAK KANS OP EEN PROFSTAGE!!”

Wat is kenmerkend voor de jeugdopleiding van sc Heerenveen?
“De Voetbalacademie is de naam van de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Het doel van de Voetbalacademie is om jeugdspelers op te leiden tot profvoetballer. In de Voetbalacademie zijn slechts 4 teams opgenomen. Van D-pupillen t/m A-junioren. Deze spelers trainen minimaal 4x per week en komen in competitieverband uit in de jeugdteams van sc Heerenveen, die allemaal op het hoogste niveau spelen. Er wordt op eenduidige manier gewerkt; zelfde speel- en trainingswijze, zelfde oefenvormen. Alles gericht op de speelwijze van het eerste elftal. Kort gezegd komt het hier op neer: één gedachte, één werkwijze, één visie. En tenslotte willen wij onze spelers een veilig en geborgen clubgevoel geven.”

Kun jij de perfecte voetballer omschrijven?
“Dat is een moeilijke vraag want hét talent bestaat niet. Zoals de perfecte voetballer ook niet bestaat. Spelers met aanleg voor een bepaalde positie en bepaalde speelwijze bestaan wel. In alle facetten is een aanvaller anders dan een verdediger. Zowel in karakter en persoonlijkheid als op fysiek en tacctisch terrein. Je ziet per positie compleet andere profielen. Lionel Messi zou geen topverdediger zijn en Sergio Ramos geen wereldspits. Kortom, de perfecte voetballer bestaat niet!”

Als een kind aan Jonger Oranje meedoet, wat is dan belangrijk om te weten volgens jou?
“Je moet vooral plezier beleven tijdens de activiteiten van Jonger Oranje en bij je club. Wees ook niet te lang teleurgesteld als je niet geselecteerd wordt. Bedenk dat er altijd weer een moment komt om de scouts te kunnen laten zien wat je kunt. Ook scouts kunnen zich vergissen.”