Het frustrerende verhaal van Jack Wilshere

Gun __1360595080_barcelona 2011_wilshere

In 2011 was Jack Wilshere 19 jaar oud toen hij tegen FC Barcelona misschien wel zijn beste wedstrijd ooit speelde. In de achtste finale van de Champions League ontregelde het Engelse jochie vrijwel in zijn eentje het gevaarlijke middenveld van de Catalanen: Messi, Xavi en Iniesta. Arsenal won de zinderende wedstrijd met 2-1 en Wilshere werd Man of the Match. Arsenal en voetbalminnend Engeland waren al langer op de hoogte van het talent van de middenvelder, zijn debuut voor het nationale elftal had hij immers al gemaakt. Toch maakte het grote publiek na deze wedstrijd pas écht kennis met de jongeling.  

'Jack heeft de toekomst’

Ruim twee jaar en vijf maanden vóór deze memorabele wedstrijd had Jack zijn Premier League-debuut voor Arsenal al gemaakt. Op 16-jarige leeftijd viel hij in tijdens de uitwedstrijd tegen Blackburn Rovers: Arsène Wenger promoveerde hem daarmee tot de jongste Arsenal-debutant ooit in de Premier League. Toch weet Wilshere in de daaropvolgende anderhalf jaar geen vaste plek te bemachtigen in het elftal. Op 17-jarige leeftijd een basisplaats bij een topclub in de Premier League; dat is immers niemand gegeven. Jack wordt een halfjaar verhuurd aan Bolton Wanderers, op dat moment een laagvlieger in de Premier League. Hier staat hij wél in de basis en deze kans grijpt hij met beide handen aan.

Zijn aanwezigheid bij Bolton in de Premier League blijft niet onopgemerkt; een aantal maanden na zijn verhuurperiode bij Bolton debuteert het talent namelijk al in het nationale elftal. Hij is dan 18 jaar en 222 dagen oud. Fabio Capello, toenmalig bondscoach van Engeland, is onder de indruk van de jongeling: ‘‘Jack heeft de toekomst en wordt Engelands meest bepalende speler.’’

Dat seizoen veroverd hij ook zijn felbegeerde basisplaats bij Arsenal. Deze basisplaats mag onomstreden genoemd worden. De linkspoot presteert uitstekend en vormt samen met Alex Song een gevreesd duo in de Premier League. Jack breekt door en speelt een sterk seizoen. Arsenal heeft goud in handen.  

Noodlot

In de voorbereiding slaat het eerste noodlot toe: Wilshere raakt zwaar geblesseerd aan zijn enkel. Het restant van het seizoen moet hij missen, waardoor hij ook niet in aanmerking komt voor het EK 2012. Een frustrerende periode volgt, maar Jack weet zich terug te knokken.

Na een afwezigheid van 17 maanden, keert de nog altijd piepjonge pechvogel terug in de basis. In de thuiswedstrijd tegen QPR tijdens één van de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen wordt hij direct verkozen tot Man of the Match. Ondanks zijn sterke en volwassen optreden lijkt hij op 20-jarige leeftijd al te hebben ingeboet op een aantal essentiële elementen in zijn eigen spel: zijn explosiviteit, onbevangenheid en voetenwerk lijken er op achteruit te zijn gegaan. Het is niet meer de onbevangen jongen van eerst.  

Toch blijkt Wilshere, ondanks zijn aangepaste spel, nog steeds één van de grootste Engelse talenten op dat moment. Het Engelse voetbal zit in een dip, en trainer Arsène Wenger omschrijft Jack zelfs als ‘de leider van de grote groep Engelse talenten die eraan komt.’

Wilshere -Jack

Na een sterke periode is het een aantal maanden later opnieuw raak voor de beoogde leider. In maart 2013 raakt hij wederom geblesseerd aan zijn enkel, wat het einde van zijn seizoen betekent voor de pechvogel. De daaropvolgende jaren lijken onverminderd op elkaar: driekwart seizoen geblesseerd, het andere kwartjaar anoniem mee huppelend. Zonder enige vorm van wedstrijdritme dreigt het ooit zo geroemde talent in de vergetelheid te geraken. Dat kan niet anders dan enorm frustrerend zijn: ‘’natuurlijk vind ik het verschrikkelijk om elke keer geblesseerd te zijn.’’

Wanneer hij zich opmaakt voor het nieuwe seizoen 16/17, krijgt Wilshere opnieuw een mentale klap te verwerken. In de plannen van Arsene Wenger zou hij het komende seizoen niet voorkomen. Hij wordt verhuurd aan Bournemouth, een nieuwkomer in de Premier League.

Comeback

Bij Bournemouth zijn ze maar wat blij met Wilshere: hij wordt in het begin van het seizoen twee keer op rij verkozen tot ‘Bournemouth player of the month.’ De nog altijd pas 24-jarige middenvelder heeft eindelijk de mogelijkheid om zichzelf weer op de kaart te zetten in de Premier League en die mogelijkheid laat hij zich niet ontnemen. In de afgelopen zomer hengelen dan ook veel clubs naar de diensten van Wilshere, maar Arsène Wenger wil niet meewerken aan een transfer. Ondanks dat Wilshere de afgelopen jaren weinig minuten heeft gemaakt, heeft Wenger blijkbaar nog altijd vertrouwen in zijn protegé. Langzaam maar zeker lijkt Jack dit seizoen dat vertrouwen uit te betalen, want tot ieders verbazing heeft hij weer een basisplaats bemachtigd bij zijn geliefde Arsenal.

Wilshere heeft zichzelf teruggevochten. Een maand geleden scoorde Jack in de stadsderby tegen Chelsea zelfs de 1-0, na tweeënhalf jaar geen doelpunt gemaakt te hebben. Een slakende oerkreet volgde: het leek alsof de frustratie van jarenlange blessures eindelijk losgelaten kon worden.

Mentaliteit

Vanwege diens slepende blessures heeft hij de status van wereldster niet kunnen bereiken, maar aan zijn instelling heeft dat in ieder geval nooit gelegen: de middenvelder beschikt over een ijzersterk karakter én doorzettingsvermogen waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen. Wij zien Jack als een perfect voorbeeld van een speler met een uitstekende mentaliteit.         

Voor TalentScan schrijven wij wekelijks verhalen over inspirerende profvoetballers, met als invalshoek het aspect wat beoordeeld zal worden tijdens de aankomende vakantieperiode. In dit geval mentaliteit (o.a. drive, communicatie en leiderschap). Op deze manier hopen wij de talenten aan te sporen nóg meer uit hun voetbalcarrière te halen. Kijk op www.jongeroranje.nl/talentscan voor meer informatie.

Jonger Oranje Held:

  SPREEKBEURT-PAKKET

  Vertel je klas over Jonger Oranje. Vraag het Jonger Oranje spreekbeurtpakket aan. Laat je ons wel even weten hoe het is gegaan?

  Jonger _Oranje _Spreekbeurt

   

  VIDEO'S JONGER ORANJE

  Videoverslag Jonger Oranje - PSV

  YT1

  JO Masterclass met Juventus bij FC Den Bosch

  YT2

  Jonger Oranje Talentendag met FC Volendam

  YT4