De herfstvakantie kleurde de afgelopen twee weken voor even volledig oranje. Verspreid over heel Nederland vonden maar liefst 8 Jonger Oranje Talentendagen voor pupillen plaats, 4 JO Talentendagen voor junioren én 5 JO Masterclasses met de Italiaanse topclub Juventus. De eerste schoolvakantie van het jaar werd één groot voetbalfeest voor alle deelnemers. Hierbij een korte terugblik op deze fantastische voetbaldagen.

Jonger Oranje – Week 1
Het begon allemaal op dinsdag 16 oktober, waar VV ZIGO de officiële aftrap mocht verrichten van het seizoen 2018/’19. Scouts van de landskampioen van de Eredivisie kwamen naar Tilburg om lekker te speuren naar talent. Met een heerlijk zonnetje was het voor zowel de deelnemers als het publiek langs de lijn heerlijk vertoeven. Het leek wel alsof de zon de Jonger Oranje karavaan achterna reisde, want ook de dag erna kon de korte broek uit de kast gehaald worden. Op het mooie grasveld van TSC ’04 nam VVV-Venlo zelfs coaches en scouts mee om de Limburgse talentjes een topdag te bezorgen.

De week werd op donderdag en vrijdag afgesloten bij onze vrienden van VV Acht. In Eindhoven was het donderdag de eerste beurt aan de junioren om zichzelf te laten zien aan de scouts van diverse profclubs. Met een maximale veldbezetting werd alles uit de kast gehaald om kans te maken op een plekje. Het werd een zeer sportieve en vriendelijke dag, waarbij de deelnemers na afloop elkaar beloofden om contact te houden via sociale media. Een mooie manier om elkaar te blijven volgen. Vrijdag hadden de scouts van de Eindhovense topclub een thuiswedstrijd. Overigens wel een moeilijke, want het barstte van het talent op het veld. Na afloop kletsten de scouts met enkele spelers en ouders en sloot de organisatie af met een potje voetbal.

Jonger Oranje – Week 2
De tweede week kende maar liefst drie dagen waarbij drie evenementen tegelijkertijd werden georganiseerd. Een mooie uitdaging voor de organisatie en waar met veel plezier en voldoeding op wordt terug gekeken. In Beekbergen werd de week afgetrapt en wist de zon ons weer te vinden. Na een intensieve voetbaldag maakte Vitesse-scout Gerard Yntema de namen bekend en werd na afloop natuurlijk een GOAL! magazine meegepakt. Iedereen met een goed gevoel naar huis. Dinsdag konden de junioren weer aan de bak, ditmaal bij DVS ’33. Een fanatieke strijd en waar ook de meiden hun voeten op een positieve manier lieten spreken. Bij SV Geinoord waren de scouts van FC Utrecht in grote getalen afgekomen op de drukste dag van de week. Een straffe wind mocht de pret niet drukken, want na afloop schreeuwde iedereen keihard ‘JA!’ op de vraag of ze het naar hun zin hebben gehad.

Inmiddels liet de zon ons in de steek, maar dat drukte de pret totaal niet bij de deelnemers. Heerlijk vonden ze het juist, dat gure voetbalweer! Naast het stadion van FC Volendam debuteerde woensdag RKAV Volendam als club bij Jonger Oranje. Volgens de scouts van ‘Het Andere Oranje’ zeker een vervolg waard. In het midden van het land gingen de junioren op een positieve manier te keer bij SV Geinoord. ‘Wat zit daar toch lekker veel voetbal in’, zei een van de aanwezige scouts. Donderdag reisde de Jonger Oranje karavaan naar vertrouwde grond: ASV Dronten en Fortuna Wormerveer. De oude garde scouts van SC Heerenveen waren zoals altijd messcherp en knoopten regelmatig leuke gesprekken aan bij de deelnemers. Bij Fortuna Wormerveer waren de deelnemers juist uiterst geconcentreerd om vanaf minuut één alles te geven. Op vrijdag werd afgesloten bij Kolping Boys, een dag voor voetballers en keepers. Onder leiding van Keepersworld.nl werden de keepers flink onder handen genomen, kregen ze tips van de trainers en natuurlijk volgde een leuke prijsuitreiking. Op het andere veld hadden de scouts van AZ hun handen vol aan 200 deelnemers. Keurig systematisch te werk en ondanks de buien genoten van een geslaagde dag.

Juventus
Cristiano Ronaldo, dé wereldster van Juventus! Regelmatig kregen we mails binnen met de vraag of de Portugees naar Nederland kwam. Helaas niet, daar baalden we natuurlijk zelf ook een beetje van. Wel arriveerden drie geweldige trainers van de Italiaanse topclub om op vijf locaties een unieke en exclusieve clinic te geven. De gelukkige amateurclubs VUC, Fortuna Wormerveer, WVC, AFC ’34 en Sporting Leiden ontvingen de Italianen en alle leergierige deelnemers met open armen. Het werd een topweek! De passievolle coaches probeerden de kids van alles te leren, onder andere omschakelen, afwerken en natuurlijk verdedigen op z’n Italiaans. Allemaal droegen ze ook dat klassieke zwart-witte tenue. Langs de lijn was het genieten. Forza Juve!