10 punten waar scouts op letten

SC Heerenveen Scouts

Karel Brandsma is Hoofd Scouting van sc Heerenveen. Jonger Oranje werkt al jarenlang zeer goed samen met de Friese eredivisieclub. Wij vroegen Karel het hemd van het lijf waar sc Heerenveen op let bij jonge voetballers zoals jij. Op dinsdag 19 en donderdag 21 februari a.s. is Karel met de andere scouts aanwezig bij respectievelijk SC Buitenboys in Almere en MSC in Meppel.

Letten de scouts van sc Heerenveen op dezelfde dingen als scouts van andere profclubs?

Bij sc Heerenveen kijken de scouts bij voetballertjes naar vijf onderdelen, die wij de "STIMA" hebben genoemd.

Deze onderdelen zijn:

S = Snelheid
T = Techniek
I = Inzicht
M = Mentaliteit
A = Atletisch vermogen

De onderstaande punten zijn dan een leidraad voor onze scouts.

 • Baas over de bal: balaanname, dribbelen en drijven, kappen en draaien; kijkt de speler bijvoorbeeld al goed over de bal?
 • Passen en trappen: de techniek van hoe een speler een bal verplaatst;
 • Passeerbeweging: is het spelertje in staat iemand voorbij te gaan en varieert hij daarin ook;
 • Combineren: heeft hij oog voor de medespelers, is hij in staat samen te spelen; heeft hij al wat gevoel voor tactisch inzicht?
 • Aanwezigheid: is iemand actief, geeft hij aanwijzingen, neemt hij het voortouw en hoe staat het bijvoorbeeld met zijn mentale weerbaarheid;
 • Schakelen: doet het spelertje bij balverlies moeite om de bal te heroveren, doet hij bij balverlies mee, loopt hij bij balbezit vrij, beweegt hij om zo aanspeelbaar te zijn;
 • Coördinatie: beweegt hij lichamelijk gemakkelijk en soepel, is het spelertje wat lenig, is zijn bewegingsritme goed, atletisch vermogen (belangrijk aspect!!);
 • Snelheid: loopsnelheid, handelingssnelheid;
 • Duelkracht: durft hij het duel aan te gaan, laat hij zich niet te gemakkelijk aan de kant zetten;
 • Fysiek: hoe is zijn fysieke vermogen? Groot, klein, sterk?

Wat is kenmerkend voor de opleiding van SC Heerenveen?

"De Voetbalacademie is de naam van de jeugdopleiding van SC Heerenveen. Het doel van de Voetbalacademie is om jeugdspelers op te leiden tot profvoetballer. In de Voetbalacademie zijn slechts een beperkt aantal teams opgenomen. Deze spelers trainen minimaal vier keer per week en komen in competitieverband uit in de jeugdteams van SC Heerenveen. Er wordt met een eenduidige manier van werken door de hele club gewerkt. Zo veel mogelijk dezelfde speelwijze, trainingswijze, oefenvormen bij alle jeugdteams, gericht op de speelwijze van het eerste elftal. Kort gezegd komt het hier op neer: één gedachte, één werkwijze, één visie! En voorts willen we onze jeugdspelers een veilig en geborgen clubgevoel bieden."

Kun jij de perfecte voetballer omschrijven?

"Dat is een moeilijke vraag. Want hét talent bestaat niet, zoals dé perfecte voetballer ook niet bestaat. Spelers met aanleg voor een bepaalde positie en een bepaalde speelwijze bestaan wel. In alle facetten is een aanvaller anders dan een verdediger. Zowel in karakter en persoonlijkheid als op fysiek en tactisch terrein. Je ziet per positie compleet andere profielen."

Als een kind aan Jonger Oranje meedoet wat is dan belangrijk om te weten volgens jou?

"Je moet vooral plezier hebben aan de activiteiten bij Jonger Oranje en je club. Wees ook niet te lang teleurgesteld als je niet geselecteerd wordt. Bedenk dat er altijd weer een moment komt om de scouts je kunnen te laten zien! Ook scouts kunnen zich vergissen..(en dat doen ze regelmatig)."

"WIL JE KANS MAKEN OM GESCOUT TE WORDEN DOOR EEN PROFCLUB? BEKIJK HIER DE JONGER ORANJE KALENDER!"

Jonger Oranje Held:

  SPREEKBEURT-PAKKET

  Vertel je klas over Jonger Oranje. Vraag het Jonger Oranje spreekbeurtpakket aan. Laat je ons wel even weten hoe het is gegaan?

  Jonger _Oranje _Spreekbeurt

   

  VIDEO'S JONGER ORANJE

  Videoverslag Jonger Oranje - PSV

  YT1

  JO Masterclass met Juventus bij FC Den Bosch

  YT2

  Jonger Oranje Talentendag met FC Volendam

  YT4