7 tips van Mo Osman om het beste schot te krijgen

Mo Osman - Heracles Almelo

Een gevaarlijk afstandsschot is een wapen in elk team! Er zijn verschillende manieren om de bal te raken en bij een vrije trap schiet je weer anders dan in een lopende spelsituatie. Mo Osman (25) is middenvelder bij Heracles Almelo en geeft jou in het GOAL! magazine 7 tips. We hebben ze hier op een rijtje voor je gezet. Aan de slag dus!

1. Weet waar je hem raakt

"Ik schiet het liefst met de binnenkant van mijn voet. Daardoor maakt de bal een boog omhoo, voordat hij daalt. Maar bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo raakt de bal met zijn wreef. Zoals hij schiet, krijg je een zwabberbal. Cristiano maakt van zichzelf een soort menselijke katapult: hij spant al zijn spieren aan en pas op het moment dat hij de bal raakt, ontspant hij zijn spieren. Zo komt alle kracht los op het belangrijkste moment."

2. Bouw routine op

"Een vrije trap op doel schieten, is best eng. Daarom is het belangrijk dat je jezelf een bepaalde routine aanleert. Denk aan Cristiano Ronaldo, die 5 stappen naar achter zet en dan diep in- en uitademt! Als je altijd hetzelfde aantal stappen zet, in dezelfde richting, hoef je hier niet meer aan te denken. Je kunt je vol concentreren op de bal zo goed mogelijk raken."

3. Mikken

"Kijk naar de plek waar je de bal in het doel wil hebben. Kijk dan welke speler uit het muurtje het meest in de weg tussen jou en de goal staat. Die speler gebruik je om nét boven te mikken."

4. Breid het muurtje uit

"De keeper concentreert zich vaak op de lange hoek van zijn doel. Dat is de kant waar de bal de langste weg af moet leggen om erin te gaan. Vraag 3 medespelers om aan die kant naast de muur te gaan staan. Hierdoor ziet de doelman niet goed wat jij doet, en lok je hem iets meer naar de kant waar jij hem wil hebben. Jij schiet vervolgens in de korte hoek, waar de keeper nooit meer bij kan komen!"

5. Aanname

"In een lopende spelsituatie is jouw aanname heel belangrijk, zeker als je weinig ruimte krijgt. Houd je voet zo, dat de bal al de goede richting op stuit wanneer hij tegen jouw voet komt."

6. Het gaatje vinden

"Ik hou ervan om te schieten als ik niet veel ruimte heb en net dat gaatje tussen de verdedigers te zoeken. Meestal dekken zij het doel af, komt er eentje naar je toe en loopt de andere naar een plek waar hij de goal afschermt. Voordat ze in de juiste positie zijn, ontstaat de ruimte waar jij de bal kunt plaatsen. Goed opletten of je het gaatje ziet, dus!"

7. Oefening

"Dit is een goede oefening om een afstandsschot te trainen, die we ook bij Heracles vaak doen: op de rand van het strafschopgebied staat een speler (B), en een andere staat er 10 meter achter met de bal (A). Speler A speelt naar B, die kaatst de bal terug. Speler A neemt de bal aan, legt hem met die aanname direct goed voor zichzelf en haalt uit vanaf de plek waar hij dan staat."

"DEZE TIPS ZIJN MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR ONZE PARTNER GOAL! BEKIJK HIER NOG MEER VOETBALTIPS!"

Heracles Almelo - Mo Osman

Jonger Oranje Held:

  SPREEKBEURT-PAKKET

  Vertel je klas over Jonger Oranje. Vraag het Jonger Oranje spreekbeurtpakket aan. Laat je ons wel even weten hoe het is gegaan?

  Jonger _Oranje _Spreekbeurt

   

  VIDEO'S JONGER ORANJE

  Videoverslag Jonger Oranje - PSV

  YT1

  JO Masterclass met Juventus bij FC Den Bosch

  YT2

  Jonger Oranje Talentendag met FC Volendam

  YT4