Tips van aanvoerder Nederlands zaalvoetbalteam

Nu het kouder en kouder wordt, is de kans op afgelaste wedstrijden steeds groter. In de winterstop ligt het buitenvoetbal zelfs helemaal stil. Tijd om met Jonger Oranje de zaal in te gaan. Lekker warm, maar toch een heel andere manier van spelen. Onze supporter PANNA! vroeg Yoshua St. Juste, aanvoerder van het Nederlands zaalvoetbalteam, om tips. En die kregen ze!

St Juste _website

Tekst: Sander Berends
Fotografie: © Vincent de Vries | Pro Shots

De corner/intrap

“In het zaalvoetbal gebeurt dat best vaak met een lob. Ik neem de helft van onze corners en schep de bal bij een lob vaak met de punt van de voet. Niet te hoog, want hoe langer de bal onderweg is, hoe groter het gevaar dat hij onderschept wordt. Voor mijn ploeggenoten is het belangrijk dat ze hun tegenstander blokken bij een lob. Dan blijven we in balbezit.”

De vrije trap

“Een vrije trap wordt zelden direct op doel geschoten. Vaak staan de vier spelers plus de keeper in de goal waardoor er bijna geen ruimte overblijft om te scoren. We proberen meestal met een trucje de tegenstanders op het verkeerde been te zetten. Met een hakje, een schijntrap en meestal door de bal snel over te spelen. We hopen daardoor dat de keeper uitglijdt, dan is het kassa.”

Het beheerste schot

“In de zaal scoor je het vaakst door goed te kijken. Een bal op doel trap ik meestal met de binnenkant van de voet. Ik richt op de hoek. Het is belangrijk om een bal hoog te trappen. De keeper heeft dan nauwelijks kans om op tijd te reageren. Als de bal langs zijn gezicht gaat, kan een keeper bijna niet redden.”

"WIL JE ZAALVOETBALLEN BIJ JONGER ORANJE? BEKIJK HIER ALLE TALENTENDAGEN IN DE KERSTVAKANTIE!"

Het harde schot

“Ook in de zaal trap je die gewoon vol met de wreef. Ik heb een goed schot, maar de meeste jongens bij Oranje beschikken over een drogere knal. Bij een hard schot zwaai ik mijn been altijd door. Dan kun je nog meer kracht zetten.”

De hoge pass

“In de zaal komt die niet vaak voor. Doe je dat wel, dan trap je de bal half wreef. Je schept hem meer dan bij een schot. Door je voet verder onder de bal te zetten, kun je een goede pass versturen.”

Het fakeshot

“Als je op YouTube kijkt, zie je een mooi doelpunt van mij tegen Roemenië. Ik deed eerst of ik wilde uithalen voor een schot, maar hield net voor de bal in en tikte ‘m met mijn rechtervoet in dezelfde beweging naar links. Zo passeerde ik de keeper en kon ik de bal met links in een leeg doel schuiven.”

PROFITEREN VAN ONDERSTAANDE AANBIEDING? GEBRUIK ACTIECODE "JONGER ORANJE"!

PANNA!_ABONNEMENT

Jonger Oranje Held:

  SPREEKBEURT-PAKKET

  Vertel je klas over Jonger Oranje. Vraag het Jonger Oranje spreekbeurtpakket aan. Laat je ons wel even weten hoe het is gegaan?

  Jonger _Oranje _Spreekbeurt

   

  VIDEO'S JONGER ORANJE

  Videoverslag Jonger Oranje - PSV

  YT1

  JO Masterclass met Juventus bij FC Den Bosch

  YT2

  Jonger Oranje Talentendag met FC Volendam

  YT4