Interview Justin Kluivert: 'Serie A is echt harder en gemener'

Een klein, beetje iel, jong buitenspelertje was Justin Kluivert toen hij Ajax verliet voor een avontuur bij AS Roma. Inmiddels is de rappe aanvaller een man geworden. Sterk, volwassen en klaar om zich wekelijks met zware tegenstanders te meten. De journalisten van onze mediapartner PANNA! voelen Justin aan de tand over zijn ontwikkeling. “Ik weet dat Koeman me in de gaten houdt.”

Kluivert _website

Het gaat goed met Justin. In zijn eerste jaar in Italië speelde hij al 35 keer voor Roma, al was dat maar één keer voor de volle negentig minuten. Dit seizoen mag hij veel vaker tot het eindsignaal blijven staan. Het is overduidelijk: er zit een stijgende lijn in!

AANPASSEN

Presteren is ook makkelijker als je meer gewend bent aan leven in het buitenland. “Ik versta het Italiaans al beter”, zegt Justin. “Spreken is nog moeilijk, maar ik probeer het. Ik voel me hoe dan ook lekker thuis daar, dus ik ben heel blij dat ik daar ben.”

De taal is anders, het eten is anders, het weer is anders… en het voetbal is ook al heel verschillend vergeleken met de Eredivisie. Justin: “Alles is in Italië echt mannelijker, harder, gemener. Dat is niet altijd lief, je wint niet iedere week met 4-0. Elke wedstrijd is moeilijk en dat maakt mij voor de toekomst een betere speler. Ik ben nu twintig jaar en kijk ernaar uit om in de toekomst zo door te gaan. Ik red me wel daar.”

Met een beroemde voetbalvader (Patrick) en beroemde voetbalbroertjes (Ruben speelt bij FC Utrecht en Shane bij FC Barcelona), weet de familie van Justin natuurlijk precies wat er allemaal komt kijken bij een profcarrière. Zijn familie helpt hem dan ook heel veel. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat Justin zich niet alleen voelt in Rome. “In het begin was het natuurlijk wennen, maar er komen heel veel familieleden naar me toe, dus ik voel me eigenlijk niet zo alleen”, zegt hij. “Ik zeg altijd maar: zolang je bij je club speelt ben je nooit alleen en slaat dat ook over op je privéleven.”

SUPERSTER

Nog meer dan in Nederland zijn voetballers in Italië supersterren. Supporters achtervolgen spelers overal, op jacht naar een handtekening. Voor Justin is het dus niet heel makkelijk om zomaar door de straten van Rome te wandelen. “Ik kan nog wel gaan eten. Maar als één iemand om een foto vraagt, komt de rest wel aanrennen. Maar het zijn er geen honderden.” Hij vindt het ook helemaal niet erg. “Dat laat alleen maar zien dat mensen interesse in je hebben, en dat is fijn.”

ORANJE

Twee interlands heeft Justin achter zijn naam, tegen Portugal en Peru. De laatste daarvan is alweer een poosje geleden, op 6 september 2018. Hoog tijd dus voor een nieuwe kans! Dat zal Ronald Koeman ook denken. Of Justin veel contact heeft met de bondscoach? “Niet heel veel. Hij is laatst eens komen kijken, maar toen speelde ik helaas zelf niet. Dat gebeurt natuurlijk ook. Ik weet wel dat hij me natuurlijk in de gaten houdt. Dat heeft hij me laten weten. Dat voelt goed, ik wil aan hem natuurlijk ook laten zien dat ik er klaar voor ben!”

Wil je meer van dit soort leuke interviews lezen? Met de actiecode JONGERORANJE ontvang je op www.panna-magazine.nl/actie namelijk flinke korting op een gaaf abonnement!

Tekst: Jan Willem Spaans
Fotografie: Orange Pictures

Justin Kluivert _website

Jonger Oranje Held:

  SPREEKBEURT-PAKKET

  Vertel je klas over Jonger Oranje. Vraag het Jonger Oranje spreekbeurtpakket aan. Laat je ons wel even weten hoe het is gegaan?

  Jonger _Oranje _Spreekbeurt

   

  VIDEO'S JONGER ORANJE

  Videoverslag Jonger Oranje - PSV

  YT1

  JO Masterclass met Juventus bij FC Den Bosch

  YT2

  Jonger Oranje Talentendag met FC Volendam

  YT4