Bij Jonger Oranje wordt ontzettend veel waarde gehecht aan het ontwikkelen van keepers. Daarom worden de Jonger Oranje Keeperstalentendagen verzorgd door professionele keepersscholen. Mark van Stipriaan pakt met zijn team van Keepersworld.nl de regio Noord-Holland op. Als keeperscoach en -scout weet Mark (op de foto rechtsonder) als geen ander waar hij als eerste naar moet kijken bij een keeper, waar een potentiële topkeeper aan moet voldoen en welke tips handig zijn.

1) Even voorstellen: wie is Mark van Stipriaan?

Mijn naam is Mark van Stipriaan en eigenaar van Keepersworld.nl. Ik ben 55 jaar getrouwd en 2 kinderen. Ik ben begonnen als keeperstrainer in 1989 waarna ik vervolgens 15 jaar bij Frans Hoek heb gewerkt. In die periode heb ik mijn UEFA C en Keeperscoach C en B (toen nog basis- en vervolgcursus Frans Hoek) gehaald. In de periode tot 2011 heb ik diverse clubs getraind als trainer en keeperscoach. In 2009 werd ik scout van AZ en vanaf 2011 heb ik mijn eigen keepersschool Keepersworld.nl.

2) Kun je vertellen waar jouw keepersschool Keepersworld.nl voor staat?

De keeper heeft in het huidige voetbal een belangrijke plaats ingenomen. Het keepen is tegenwoordig geen bijzaak meer maar hoofdzaak. Door deze verandering is ook het trainen van keepers op een ander niveau terecht gekomen. Er wordt van de keepers meer verwacht dan alleen maar een bal tegen houden: voetballen, verdedigen, coachen en natuurlijk ballen tegenhouden. De keeper moet deze specifieke vaardigheden kunnen trainen, veel is te trainen in de teamtraining maar niet alles. Elke keeper moet dus gerichte keeperstraining krijgen, vandaar dat wij Keepersworld.nl zijn begonnen.

3) Als je langs of op het veld staat, waar kijk je als eerste naar bij een keeper?

In algemene zin zijn de basisvaardigheden vangen, vallen en uitgangshouding de belangrijkste zaken waar ik naar kijk als ik een keeper de eerste keer bekijk. Vooral bij de jonge keepers. Verder vind ik het belangrijk om te zien hoe ze bewegen en staan op hun voeten. De tweede keer dat je gaat kijken let je meer op andere zaken, zoals hoe gaat de keeper om met een tegendoelpunt, luistert hij goed naar zijn coach, etc. Dit kan per leeftijd verschillen.

4) Waar moet een potentiële keeper voor de jeugdopleiding van AZ in ieder geval aan voldoen?

Dat is per leeftijd verschillend. Voor de Voetbalschool AZ of O11 moet de keeper in ieder geval technisch de basisvaardigheden hebben om een bal goed te kunnen verwerken. Hij moet atletisch zijn, intrinsieke motivatie hebben en coachbaar zijn. Bij de oudere leeftijd komt daar technisch/tactisch inzicht, snelheid van handelen en lengte bij.

5) Met Justin Bijlow, Kjell Scherpen en Jay Gorter komen er nieuwe topkeepers aan voor Oranje. Lopen er nog voldoende keeperstalenten op de Nederlandse velden rond?

Talent is een raar woord, want wat is talent? Ik denk dat er veel keepers rondlopen die aanleg hebben om een goede keeper te kunnen worden. Dat is helaas niet genoeg om de top te halen. Je moet in jezelf blijven investeren om beter te worden en er alles voor over hebben om de top te halen. Ik denk dat er nog steeds veel keepers in Nederland zijn die dat hebben en bij tegenslag niet bij de pakken neer gaan zitten maar doorgaan.

6) Binnenkort zijn trainers van Keepersworld.nl aanwezig op de Jonger Oranje Keeperstalentendagen in Alkmaar en Wormerveer. Wat zou je als tip(s) willen meegeven aan de keepers die mee gaan doen?

Vooral veel plezier op deze dag hebben in wat je doet. Probeer goed te luisteren en de aandachtspunten die de trainers geven goed op te nemen. Kijk niet naar andere, maar wees vooral zelf bezig om beter te worden. Je traint voor jezelf om beter te worden en heb vertrouwen in jezelf, geef niet op bij tegenslag.

“LIJKT HET JE LEUK OM EEN KEER TE TRAINEN ONDER MARK EN ZIJN TEAM? MELD JE HIER DIRECT AAN!”