Handige tips om je goed en warm aan te kleden

KNVB_afgelasting

Door de algehele afgelasting vanuit de KNVB gaan dit weekend de competitiewedstrijden niet door. Vaak worden toch oefenwedstrijden geregeld of gaan de teams trainen. Voor alle spelers en keepers die dit weekend de kou in gaan, heeft fysiotherapeut Tijn Bakker van FysioConcept Amsterdam een aantal belangrijke tips.

Het is van belang om het lichaam goed warm te krijgen en te houden. Kou zorgt ervoor dat het lichaam bovenmatig op spanning komt en de kans op blessures vergroot. Hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat de deelnemers het niet koud kunnen krijgen.

 • Laagjes kleding: minimaal 3 lagen! De eerste laag (direct op de huid) is een thermoshirt met voorkeur lange mouwen, daarna een sportshirt en als buitenlaag een ademend trainingspak en/of een extra windstopper. Het voordeel van laagjes is dat er vaak een laagje uit kan als het te warm is!
 • Voor in de rust of pauze tijdens de wedstrijd of training een extra warme jas aan zodat de warmte ook niet uit de kleding verdwijnt, maar ook dat het zweet niet afkoelt. Vergeet ook geen muts (voor de natte haren) en handschoenen tegen de koude handen te dragen. Met name koude handen en voeten zorgen ervoor dat kinderen niet verder willen sporten, omdat het simpelweg pijnlijk kan zijn!
 • Voor de benen kan er onder het wedstrijdtenue of trainingspak een extra korte broek of legging worden aangedaan om de warmte vast te houden.
 • Let op!! Geen dubbele sokken, want dubbele sokken zorgt ervoor dat je gaat glijden in de schoenen en dan ontstaan er blaren! Net als bij de kleding zijn schone en droge sokken van belang!
 • Naast kleding is het belangrijk om voor de wedstrijd of training een degelijke warming-up te doen. En in de rust is een bakkie thee met suiker goed om het lichaam van binnenuit weer lekker warm te krijgen.

Veel succes dit weekend!

Geschreven door: Tijn Bakker, fysiotherapeut van FysioConcept Amsterdam.

Tijn Bakker

Jonger Oranje Held:

  SPREEKBEURT-PAKKET

  Vertel je klas over Jonger Oranje. Vraag het Jonger Oranje spreekbeurtpakket aan. Laat je ons wel even weten hoe het is gegaan?

  Jonger _Oranje _Spreekbeurt

   

  VIDEO'S JONGER ORANJE

  Videoverslag Jonger Oranje - PSV

  YT1

  JO Masterclass met Juventus bij FC Den Bosch

  YT2

  Jonger Oranje Talentendag met FC Volendam

  YT4